Kako u preduzetništvu iskoristiti uvid u SEO rangiranje ključnih reči

SEO

SEO podaci su korisni i izvan marketinga, na svim nivoima preduzetništva. Naučite kako da koristite rangiranje ključnih reči i druge SEO veštine u vašoj organizaciji.

 

Pregled sadržaja

 

  • Kako timovi za sadržaj (content teams) koriste uvid u praćenje rangiranja
  • Vrednost podataka za praćenje rangiranja za PPC (pay-per-click) timove
  • Praćenje rangiranja za proizvodne timove
  • Uvid u rangiranje ključnih reči za marketing rukovodioce i timove
  • Otključajte vaše silose sa podacima

 

Robusno, dobro ukomponovano praćenje rangiranja ključnih reči stanuje u gornjoj fioci kutije za alat bilo kog SEO stručnjaka.

Ali kakvu vrednost pruža ostatku vaše organizacije?

Uvid u rangiranje ključnih reči skriveni je zlatni rudnik informacija za mnoge odseke i članove tima, čak i izvan marketinga.

Znamo vrednost praćenja trendova rangiranja ključnih reči za SEO profesionalce; generalno, što se rangirate na viši nivo to više prometa donosi na vaš veb sajt.

Svest o tome kako su vaše najvažnije ključne reči rangirane i kakav je njihov trend je presudna za uspeh SEO-a.

Ali šta profesionalci koji nisu SEO mogu da nauče iz ovih uvida?

U ovoj rubrici ćete naučiti kako podatke o rangiranju ključnih reči koriste timovi za sadržaj, PPC i proizvodni timovi – pa čak i oni na izvršnom nivou.

 

Kako timovi za sadržaj (content teams) koriste uvid u praćenje rangiranja

Jedan od trendova koje sam primetio u radu sa poslovnim SEO timovima je da oni najuspešniji teže da imaju blisku radnu vezu sa svojim timovima za sadržaj, bilo da su to interni ili outsource timovi.

Sa sve većom sposobnošću da analiziraju i tumače sadržaj na veb stranicama, algoritmi veb pretraživača za rangiranje su postali sve više i više usmereni na sadržaj tokom godina.

To je proizvodnju i optimizaciju sadržaja učinilo suštinskim delom SEO-a.

Timovi za pametan sadržaj znaju da je dobro razumevanje performanse ključnih reči njihove organizacije (kao i onih od konkurencije) ključno za njihov sopstveni uspeh, jer je u većini slučajeva organska pretraga primarni pokretač prometa za sadržaj koji kreiraju.

Jedan od načina na koji timovi za sadržaj mogu da iskoriste podatke o rangiranju ključnih reči jeste sa ciljem da prošire svoj trenutni uspeh.

Kada veb sajt ostvaruje veliki promet za ključnu reč (ili skup srodnih ključnih reči), malo je verovatno da će iskoristiti sve moguće prilike koje te ključne reči pružaju.

Visoko rangirane ključne reči na vašem veb sajtu dobar su target za grupisanje tema, građenje sadržaja koji je tematski povezan sa tim ključnim rečima, a zatim povezivanje svog tog kvalitetnog sadržaja.

Pored toga što maksimalno koristite topical authority (autoritet u određenoj temi) koji ste već stekli, ova strategija može u velikoj meri proširiti opseg relevantinih ključnih reči za koje se rangirate.

Drugi način na koji timovi za sadržaj mogu da koriste rangiranje ključnih reči jeste za procenu sadržaja.

Praćenje performanse ključnih reči povezanih sa vašim sadržajem s vremenom može biti značajan pokazatelj šta funkcioniše, a šta ne, kao posledica truda koji ulažete u sadržaj.

Ako deo sadržaja koji ste kreirali u prošlosti nije uspeo da poboljša rangiranje ključnih reči sa kojima je povezan, vreme je da ponovo pregledate taj sadržaj i istražite kako ga možete poboljšati.

  • Da li pokriva temu sveobuhvatnije od konkurencije?
  • Da li je napisano tako da se u njemu može uočiti stručnost, autoritet i pouzdanost?
  • Postoje li ključne reči koje ste upotrebili i koje nadmašuju konkurente, a da to zapravo ne oslikava vas?

 

Vrednost podataka za praćenje rangiranja za PPC (pay-per-click) timove

 

Previše često se SEO i PPC vide kao konkurenti koji se međusobno bore za pažnju firme i budžet namenjen marketingu.

To je tragedija, jer oba tima mogu imati velike koristi od otvorenog deljenja podataka.

Većina SEO profesionalaca su svesni da se PPC može koristiti kao istraživački alat za otkrivanje ključnih reči i segmenata koji imaju za cilj porast organske pretrage.

Ali PPC timovi takođe mogu steći vredna saznanja zahvaljujući organskoj pretrazi.

Jedno područje koje može biti posebno korisno za PPC su podaci o nameri korisnika organske pretrage.

Namera korisnika je „zašto“ koje stoji iza upita za pretragu.

Da li korisnik želi da kupi nešto?

Da li želi više informacija o nečemu?

Da li pokušava da nauči kako se nešto radi?

Pretraživači su spretni u otkrivanju korisnikovih namera i koriste te podatke za podešavanje onoga što prikazuju u rezultatima pretrage.

Ispitivanje top rezultata pretrage za rangiranje ključnih reči u organskoj pretrazi može da pomogne PPC timovima da bolje razumeju nameru korisnika, što dovodi do boljeg targetiranja i kreiranja landing page-a.

Naravno, PPC timovi takođe treba da obraćaju pažnju na podatke o rangiranju pri organskoj pretrazi radi prilagođavanja budžeta.

Ako neka ključna reč dobro prolazi u organskoj pretrazi, PPC tim će možda moći da troši manje na nju, oslobađajući resurse za ključne reči kojima je stvarno potrebno plaćeno podsticanje pretraživanja.

Nasuprot tome, PPC timovi mogu da pomognu u uklanjanju praznina u sadržaju targetirajući važne ključne reči tamo gde je njihova organizacija lošija od konkurencije u organskoj pretrazi. Treba imati u vidu da napori uloženi u SEO-a i uklanjanje tih praznina u sadržaju mogu uroditi plodom, ali da to može potrajati.

 

Praćenje rangiranja za proizvodne timove

 

Savremeni timovi za razvoj proizvoda i marketing timovi su gladni podataka o tržištu.

Žele da znaju da li postoji odgovarajuće tržište proizvoda za njihovu ciljanu publiku.

Podaci o rangiranju ključnih reči organizacije mogu biti jedan od izvora tih informacija.

Proizvodni timovi mogu steći tržišnu inteligenciju ispitivanjem ključnih reči koje najčešće dovode potencijalne klijente do njihovih proizvoda i usluga.

Ispitivanje tih ključnih reči i sadržaja do kojeg vode (vašeg i vaših konkurenata) mogu otkriti nova saznanja kao što je npr. šta ciljno tržište misli da je važno – šta zapravo traže.

Podaci o rangiranju takođe mogu otkriti koje su karakteristike i prednosti proizvoda najviše u skladu sa potrebama ciljnog tržišta, posebno ako za svaku od tih karakteristika i prednosti kreirate jedinstveni sadržaj.

 

Uvid u rangiranje ključnih reči za marketing rukovodioce i timove

 

Trendovi su važna tačka za rukovodioce marketinga i njihove timove, a praćenje rangiranja pri organskoj pretrazi može biti odličan izvor informacija o trendovima.

Ako koristite alat za praćenje ranga koji prikazuje istorijske podatke, vremenom možete početi da odabirate trendove koji se mogu koristiti za informisanje o budžetu i planiranju za druge marketinške kanale.

Konkretno, ako vaš alat prati obim pretrage tokom vremena, postaje lako izdvojiti stvari poput sezonskih.

Organska pretraga je doslovno tržište koje nam govori ne samo koliko nešto želi, već i kada to najviše želi.

 

Otključajte vaše silose sa podacima

 

Kao što vidite, rangiranje ključnih reči i drugi SEO podaci mogu biti koristan resurs za mnoge različite delove organizacije.

Profesionalci za SEO u preduzetništvu mogu u velikoj meri doprineti vrednosti svog poslovanja ne samo time što otvoreno dele podatke, već i tako što pomažu drugim odeljenjima da ih tumače.

Share this post :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Leave a Reply

Create a new perspective on life

Your Ads Here (365 x 270 area)
Latest News
Categories

Subscribe our newsletter

Purus ut praesent facilisi dictumst sollicitudin cubilia ridiculus.