SEO strategija i njena važnost za SEO kampanju

seo strategija

Primena SEO taktike bez jasno definisanog cilja može biti veliki gubitak, čak iako ste sve automatizovali. Zato savetujemo da svaka SEO kampanja koju planirate da primenite ubuduće, bude usklađena sa sledećim vodičem.

Pošto je online svet sve više zasićen sadržajem koji se ponavlja, postaje jako bitno da se pre svega razvije SEO strategija koja povećava verovatnoću da se Vaš sajt bolje pozicionira na pretraživačima u moru drugih sajtova i da se poveća broj organskih posetilaca.

Mnogi marketinški stručnjaci su upoznati sa osnovnim SEO taktikama, ali ne može se reći da svi razumeju zašto se te taktike koriste.

Sa pojavom veštačke inteligencije, bilo je očekivano da će nastajati mnogo više sadržaja i da će veći deo tog sadržaja biti pristojan, a neki će biti i više nego dobri.

Obim sadržaja i sposobnost bržeg izvršavanja određenih SEO taktika nastavljaju da stvaraju zanimljivo novo okruženje u svetu IT-a.

U svakom slučaju, planiranje aktivnosti koje vode ka postizanju ciljeva i dalje su važne. Možda čak i važnije nego ikad.

Da, jasno je da u ovom momentu mnogo toga možemo brže odraditi, testirati i implementirati, ali da li to utiče pozitivno na marketinške i poslovne ciljeve u celini, pružajući merljiv povrat novca na investiciju (ROI)? Ili samo stvara još više buke u celoj priči?

U ovom članku razmotrićemo razloge zašto je ulaganje vremena i truda u razvoj SEO strategije ključno za preduzeća ili pojedince koji žele da podignu svoje poslovanje na sledeći nivo.

 

Šta je SEO strategija?

SEO strategija je plan u vezi sa korišćenjem SEO taktika koji je potrebno napraviti da biste uspeli da postignete svoje marketinške ciljeve.

Bilo ko može objaviti sadržaj koji privlači posetioce, međutim SEO strategija može obezbediti da privučete prave posetioce.

Strategija je razlog koji stoji iza načina na koji koristite SEO taktike.

Recimo da je Vaš cilj da povećate broj potencijalnih klijenata iz publike A.

Vaša strategija može biti usmerena na to da povećate posete na tačno određenom klasteru tema na Vašem sajtu.

Zatim, dalja taktika može uključivati optimizaciju sadržaja na stranicama koje su na dnu levka prodaje unutar tog klastera ili pisanje dodatnih blog članaka usmerenih na posetioce sadržaja na vrhu levka.

Dalje, kako biste podržali strategiju za kreiranje sadržaja, moraćete da sprovedete niz taktika kako biste osigurali da se Vaš sadržaj dobro rangira.

Kao što možete videti, strategija i taktika podržavaju jedna drugu i zavise jedna od druge.

 

Zašto je razvoj SEO strategije važan?

Strategija može postaviti osnovu za uspeh vaše SEO kampanje pre nego što je uopšte započnete.

Dobra strategija Vam omogućava da objedinite sve pojedinačne taktike i razvijete plan koji usklađuje te taktike sa strategijama usmerenim na tačno određene ključne pokazatelje performansi (KPI-je).

Baš kao što ne postoje dva ista biznisa, tako ne postoje ni dve iste marketinške strategije.

SEO plan za ecommerce sajt znatno se razlikuje od onog za B2B sajt usmeren na generisanje potencijalnih klijenata.

Check liste su odlična stvar za organizovanje posla, ali obavljanje SEO-a prolazeći kroz listu “najboljih praksi” bez posedovanja konkretnog plana za Vaš specifičan brend verovatno Vam neće omogućiti da postignete maksimalne rezultate.

 

Maksimiziranje resursa

Implementacija SEO-a zahteva vreme i trud.

Bez pažljivo osmišljene strategije, vreme i ljudski resursi će biti protraćeni, što dovodi do ograničenja i nemogućnosti postizanja željenog rezultata.

Strateško planiranje Vam omogućava optimizaciju raspodele resursa, fokusirajući se na najvažnije taktike koje će dovesti do najboljeg povrata ulaganja (Return on investment, ROI).

 

Integracija marketinga u Vaš rad

SEO plan – rezultat Vašeg rada na razvoju strategije može biti integrisan na svim Vašim društvenim kanalima kako bi se stvorila koherentnija marketinška strategija.

Poruka koju šaljete putem svih kanala će biti ujednačena, stvarajući jači odnos između Vašeg brenda i Vaše publike bez obzira na kom kanalu stupaju u interakciju sa Vašim brendom.

Na kraju, poboljšaćete Vašu online prisutnost, angažovanje korisnika u vezi sa Vašim brendom i postići željene marketinške ciljeve.

 

Kako da ostanete korak ispred

Algoritmi pretraživača se neprestano menjaju, što znači da ono što danas funkcioniše možda sutra neće biti efikasno.

SEO strategija uključuje praćenje trendova u industriji, praćenje ažuriranja algoritma i prilagođavanje Vaših taktika kako biste ostali konkurentni.

Stvaranje proaktivne strategije pružiće Vam značajnu prednost nad konkurencijom koja će ostati da kaska za Vama.

Iako se preporučuje dokumentovanje strategije, taj dokument treba da ostane “živ” i dinamičan. On treba da bude podložan promenama sve vreme dok se taktike primenjuju, a nova saznanja bi trebalo dalje implementirati u tu strategiju.

Dokumentacija je ključna da bi postojala objektivnost u strategiji i taktikama, ali prilagođavanje da biste ostali korak ispred ostalih je jednako važno, umesto suvoparnog sprovođenja plana po check listi i ignorisanja jasnih pokazatelja da je potrebno izvršiti određene izmene.

 

Izgradnja autoriteta i kredibiliteta

Dobro izvedena SEO strategija ne samo da poboljšava rangiranje u pretrazi, već i pojačava autoritet i kredibilitet Vašeg brenda.

Redovnim izbacivanjem relevantnog sadržaja, gradite poverenje i postavljate se kao lider u Vašoj niši.

Bolje rangiran sadržaj u pretrazi koji je podržan od strane autoritativnih web sajtova povećava poverenje potencijalnih kupaca.

Da, Vi možete pokušati da se probijete na tržištu i na brži način, tako što ćete se fokusirati na ključne reči i teme koje su usmerene samo na krajnju fazu istraživanja od strane korisnika.

One mogu doneti puno potencijalnih klijenata i prodaju ako su dobro optimizovane.

Međutim, izgradnja brenda Vam omogućava da se izdvojite, izgradite svest kod ciljne publike koja je u ranoj fazi istraživanja i na taj način pružite korisnicima sadržaj koji je bezvremenski, ima veliku vrednost i korisnici će mu se uvek vraćati.

 

Odlučivanje na osnovu podataka

Jedna od najznačajnijih prednosti razvoja SEO strategije je donošenje odluka na osnovu podataka.

Strateški pristup uključuje pažljivo praćenje, analizu i interpretaciju ključnih pokazatelja performansi (KPI-jeva).

Analizom podataka dobijate uvid u ponašanje svoje publike putem akcija koje preduzimaju na Vašem sajtu.

Podaci pomažu da se identifikuje šta funkcioniše, a šta ne, omogućavajući Vam da donosite pametne odluke bazirane na konkretnim informacijama kako biste kontinuirano poboljšavali svoje SEO taktike.

 

Kako meriti efikasnost Vaše strategije

Uz pomoć Google Analytics 4, možete lako meriti uspeh Vaših SEO kampanja i Vaše opšte marketinške strategije.

GA4 sadrži set izveštaja i funkcija koje Vam mogu pomoći da pratite KPI-jeve vidljivosti, angažovanja i konverzije koji Vam najviše znače, kao i da razumete uticaj Vašeg SEO-a na poslovne ciljeve.

Iskorišćavanjem izveštaja o akviziciji saobraćaja na sajtu, izveštaja o konverzijama, izveštaja iz Google Search Console-a i izveštaja o landing stranicama, možete meriti svoj performans kroz različite parametre.

Redovna analiza ovih izveštaja od suštinskog je značaja za ostanak ispred konkurencije i osiguravanje da budete ispred trendova, a ne iza njih.

Pomoću dragocenih uvida zasnovanih na podacima, možete donositi odluke bazirane na informacijama dok kontinuirano optimizujete svoju SEO strategiju.

 

Zaključak

Kao što je ranije napomenuto – SEO se menja.

Veštačka inteligencija je tu i poremetila je ustaljene prakse. Mnogima se sviđaju pozitivne promene koje su došle i koje će nastaviti da se razvijaju kako bi nam pomogle da radimo pametnije i brže.

Ono što se, međutim, nije promenilo u SEO-u jeste potencijal za nedostatak fokusa.

Postoji mnogo izvora koji govore o određenim taktikama koji čine dobar SEO. Da, većina njih je prilično dobro utvrđena i može se preporučiti kao proverena. Ali postavlja se pitanje, da li su sve te taktike odgovarajuće za Vaš brend ili organizaciju konkretno? 

Verovatno!

Međutim, primena taktika bez jasnog cilja može Vas dovesti do gubitka, čak i ako ste te taktike automatizovali.

Ne postoji univerzalni pristup za SEO!

Da, mnoge taktike će biti iste, ali prioritet koji im dajete, njihova usklađenost sa Vašim trenutnim statusom i povezivanje sa Vašim poslovnim mogućnostima i ciljevima u koherentnoj strategiji je ono što je presudno.

Stanite iza svoje strategije, uskladite se s njom, prilagođavajte je sve vreme dok učite tokom izvršavanja SEO-a  i na kraju pretvorite nešto što je naizgled subjektivno u proces koji se može meriti, poboljšavati i dokazati.

 

Za više informacija pratite Srbija SEO

Share this post :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Leave a Reply

Create a new perspective on life

Your Ads Here (365 x 270 area)
Latest News
Categories

Subscribe our newsletter

Purus ut praesent facilisi dictumst sollicitudin cubilia ridiculus.