Brzina učitavanja stranice kao faktor za rangiranje na Google-u: Šta bi trebalo da znate

brzina učitavanja

Da li brzina učitavanja stranice može uticati na SEO? Ako može, koliko je to snažan uticaj? Saznajte više u sledećem istraživanju.

Web developeri često ulažu dosta vremena u optimizaciju brzine učitavanja stranica kako bi poboljšali korisničko iskustvo. Još ranije Google je to znao da ceni i bolje je rangirao web sajtove koji se brže učitavaju u odnosu na one sporije.

To nas dovodi do pitanja: Da li brzina stranice i danas utiče na to kako će se neki veb sajt pozicionirati u pretrazi? I ako da, koliko je to važno?

U ovom članku ćemo istražiti odnos između brzine stranice i SEO-a i proceniti u kojoj meri brzina i dalje utiče na rezultate pretrage.

Tvrdnja: Brzina stranice je faktor koji utiče na rangiranje

Nekada se smatralo da se stranice koje se brže učitavaju, ujedno rangiraju na višu poziciju u Google pretrazi. 

Brzina se meri prema tome koliko brzo se stranica učitava nakon što se klikne na link u rezultatima pretrage, a to se ocenjuje pomoću Core Web Vitals metrike.

Google-ov alat PageSpeed Insights meri brzinu učitavanja stranice, što dodatno podstiče tvrdnje da brzina utiče na rangiranje. 

Ove pretpostavke proizilaze iz činjenice da Google uglavnom predlaže korisnicima stranice koje pružaju dobro korisničko iskustvo, pa se zato smatra da brze stranice imaju prednost. 

Zadovoljstvo korisnika je veće kada se stranice učitavaju istog trenutka nakon klika, što je i bila ideja koja stoji iza Accelerated Mobile Pages (AMP). 

Pretraga koja sadrži isključivo linkove koji se učitavaju velikom brzinom zvuči idealno, ali to onda može eliminisati sporije, ali relevantnije stranice, sa kvalitetnijim sadržajem.

Tu nastaje problem u tvrdnji da je brzina stranice bitan faktor za rangiranje, a Google nam i dalje ponavlja da je relevantnost najvažniji faktor na koji moramo obratiti pažnju. 

Ako bi brze stranice automatski dobijale prednost, mogle bi nadmašiti relevantniji sadržaj koji bolje odgovara upitu, što bi bilo nepovoljno za korisnike pretrage. 

Brzina stranice na račun njenog kvaliteta ne čini uslugu korisnicima. 

Postoje tvrdnje za i protiv kada je u pitanju uticaj brzine stranice na rangiranje i o tome se dosta raspravlja sa SEO aspekta. Mi smo ispitali te tvrdnje i dokaze kako bismo razjasnili nedoumice oko brzine učitavanja stranice.

Nekadašnji dokazi da brzina stranice jeste faktor za rangiranje

Google već dugo vremena tretira brzinu veb sajtova kao faktor pri rangiranju u pretraživačima, još od aprila 2010. godine kada je objavljeno da će njegov algoritam početi da uzima u obzir brzinu sajtova prilikom rangiranja u rezultatima pretrage.

Tada su u Google-u izjavili sledeće:

 “Kao i mi, i naši korisnici takođe veoma cene brzinu – zato smo odlučili da uzmemo brzinu sajta u obzir pri rangiranju u našim pretragama.”

Ova promena se za početak odnosila na rezultate pretrage na desktop računarima, da bi za nešto manje od deset godina, u julu 2018. godine Google primenio istu promenu na mobilne uređaje, tako da je i na njima brzina stranica počela da igra važnu ulogu u rangiranju.

U saopštenju kompanije stoji:

 “Korisnici žele brzo da pronađu odgovore na svoja pitanja, a podaci pokazuju da je ljudima zaista stalo do toga koliko brzo se učitavaju njihove stranice. 

Google Search tim je 2010. godine objavio da će brzina učitavanja biti faktor za rangiranje u pretrazi na desktop računarima, a od jula 2018. godine, postaće faktor za rangiranje i prilikom pretrage na mobilnim uređajima.”

Trenutni dokazi protiv brzine stranice kao faktora za rangiranje

U aprilu 2023. godine, Google je uveo izmene u svoj dokument koji se tiče pravila o rangiranju i uklonio “page experience” kao jedan od faktora za rangiranje. Međutim, “page experience” je dobilo svoje mesto u dokumentaciji, a Google je detaljno objasnio da algoritmi direktno nagrađuju stranice koje pružaju dobro korisničko iskustvo.

Ipak, uklanjanje “page experience-a” iz faktora za rangiranje iznenadilo je SEO zajednicu. Brzina stranice je deo korisničkog iskustva, pa šta onda sve ovo znači za brzinu kao faktor za rangiranje?

Ova promena je došla nakon Google-ovog “ažuriranja korisnog sadržaja”, koje ima za cilj da bolje nagradi stranice koje pokazuju iskustvo, stručnost, autoritativnost i pouzdanost, zasnovano na semantičkoj analizi umesto na kvantitativnim metrikama.

U dokumentaciji vezanoj za korisničko iskustvo, Google objašnjava da postoji mnogo toga što može uticati na page experience. Vreme učitavanja može ili ne mora biti važno, pa se brzina stranice i dalje smatra faktorom za rangiranje, ali ne znači da je taj faktor uvek jednako uticajan.

Osnovna filozofija Google-a govori da je relevantnost najvažnija – i brzo vreme učitavanja ne mora nužno podrazumevati da je sadržaj visokokvalitetan i koristan. Bolji sadržaj koji je malo sporiji može se dobro rangirati u odnosu na lošiji sadržaj koji se brže učitava. To svakako ne znači da brzina stranice nije važna. Korisničko iskustvo je jedan od načina na koji korisnici interaguju sa sadržajem, i algoritmi nagrađuju dobre faktore korisničkog iskustva, a upravo takav faktor je brzina učitavanja.

S porastom pretrage i pregleda putem mobilnih uređaja i poboljšanja protoka interneta, brzina stranice možda i nije toliko bitan faktor kao pre deset godina kada je sporiji internet bio učestaliji.

Sada je jasno je da su promene više bile stvar organizacije, a ne stvarnih promena u algoritmima.

 

Da, brzina stranice i dalje predstavlja važan faktor za rangiranje

 

Brzina stranice i dalje je bitan faktor za rangiranje u Google pretrazi, i to od aprila 2023. godine.

Možda nema uvek snažan uticaj, ali je svakako važan faktor koji se uzima u obzir pri oceni korisničkog iskustva. 

Iako brzina stranice ostaje ključna za korisničko iskustvo, vrlo je verovatno da neće imati direktan uticaj na rangiranje u pretrazi ukoliko sam sadržaj nije dovoljno kvalitetan.

Relevantnost ostaje br. 1 faktor za rangiranje prema Google-u. S druge strane ne treba zaboraviti da je korisničko iskustvo važno jer u velikoj meri utiče na to kako i koliko će se korisnici angažovati na Vašem sajtu, a brzina učitavanja je važan deo te priče.

 

Za više informacija pratite SEO Srbija

Share this post :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Leave a Reply

Create a new perspective on life

Your Ads Here (365 x 270 area)
Latest News
Categories

Subscribe our newsletter

Purus ut praesent facilisi dictumst sollicitudin cubilia ridiculus.