10 saveta za pokretanje skalabilnog poslovnog bloga

Skalabilnost poslovnog bloga

Blog sa visokokvalitetnim sadržajem donosi dosta koristi u biznisu. Naučite kako da postavite temelj za kreiranje uspešnog poslovnog bloga.

 

Pregled sadržaja

 

 • Odredite pravac skaliranja
 • Identifikujte Najmanje Adresirano Tržište (SAM)
 • Pažljivo odaberite svoje KPI (ključni indikatori performansi)
 • Izgradite interni i eksterni tim
 • Uspostavite kvalitet pisanjem opširnog kreativnog brief-a
 • Alatke za menadžment i razvoj
 • Prihvatite automatizaciju
 • Olakšajte blogovanje korišćenjem veštačke inteligencije
 • Izradite sopstvene podatke
 • Na vreme izgradite odnose sa influenserima
 • Skalabilno blogovanje doprinosi SEO optimizaciji na sajtu

 

Nijedna SEO biznis strategija nije kompletna bez planova za izradu zanimljivog i informativnog bloga.

Pored toga što doprinose detaljnijem uvidu u veb sajt, blogovi pomažu firmama da dođu do potencijalnih kupaca zahvaljujući organskoj pretrazi, stručnosti, autoritetu i poverenju.

Međutim, brendovi neće iskoristiti prednosti poslovnog blogovanja osim ako ne ulože potrebno vreme i resurse za razvoj strategije koja je održiva i skalabilna.

Da biste uspostavili konstantan protok saobraćaja i takmičili se sa drugima iz iste sfere poslovanja, morate redovno objavljivati sadržaj na blogu, morate se baviti aktuelnim trendovima u industriji i slediti najbolje prakse za SEO koje se razvijaju uporedo sa Google-ovim algoritmima i smernicama.

Iako vi i vaš tim možda započinjete skromno, dugoročno planiranje je jedini način da vaš novi blog učinite uspešnim.

Kada postavljate temelj za poslovni blog, uvek imajte na umu dugovečnost i skalabilnost, što možete postići zahvaljujući sledećim stavkama.

 

 • Odredite pravac skaliranja 

 

Kao i u bilo kojoj drugoj marketinškoj kampanji ili projektu, morate da utvrdite jasne ciljeve razvoja vašeg bloga pre izrade strategije.

Prvo i najvažnije, morate definisati šta skalabilnost i rast znače za vaš blog i brend.

Odabir smera rasta vašeg bloga trebalo bi da bude deo detaljnijeg plana, a ne običan projekat koji se svodi na promociju sadržaja.

Prodajni ciljevi kompanije, geografsko tržište, jezici i planovi za buduće marketinške kampanje trebalo bi da budu u korelaciji sa planom za vaš blog.

Na osnovu faktora i resursa koje imate na raspolaganju, možete se usredsrediti na skaliranje bloga u jednoj (ili više) oblasti:

Obim posta: Broj i kvalitet postova u značajnoj meri mogu iscrpeti vreme raspoloživo za rad.

Zalaženje u određenu nišu ili podtemu: Započinjanje s jednom temom, a zatim produbljivanje priče ka drugoj, presudan je faktor skaliranja. Da li su vam potrebni stručni recenzenti i koliko njih?

Broj ciljane publike: Identifikujte sa demografskog aspekta vašu ciljanu publiku i kreirajte sadržaj koji odgovara njihovim interesovanjima, a zatim to proširite na drugu publiku.

Vrsta multimedija: Vrsta kreiranog multimedijalnog sadržaja može uticati na količinu vremena ili resursa koji su potrebni. Dostupni resursi će diktirati vrstu sadržaja (npr. video, pisani sadržaj, dizajn itd.).

Geografsko ciljanje: započinjanje ciljanjem određenog grada, provincije, države ili njihovih kombinacija može biti faktor, ali ne za sve.

Jezici: Ova promenljiva može zahtevati usluge tumača, a stručni tumači mogu biti skupi.

 

 • Identifikujte Najmanje Adresirano Tržište(SAM)   

 

Mnoge firme nikad ne uhvate zamah sa blogovanjem, jer u pokušaju da privuku više čitalaca njihov fokus ide previše u širinu.

Kompanije prečesto ciljaju ključne reči sa najvećim obimom pretrage da bi na kraju shvatile da su te reči previše konkurentne i da se novi blog ne može rangirati zahvaljujući njima.

Ili programeri sadržaja pokušavaju da prilagode svoje članke preširokoj publici što rezultira generičkim, nemaštovitim postovima.

Da biste pokrenuli skalabilan, održiv i uspešan blog, započnite postavljanjem opipljivih ciljeva i kreiranjem visokokvalitetnog sadržaja prilagođenog maloj grupi visoko angažovanih čitalaca.

Planirajte da proširite blog kada primetite da imate zadovoljne i lojalne pratioce.

Ova strategija vodi poreklo od ’pristupa najmanje održive publike’(smallest viable audience approach), teorije koju je Seth Godin opisao u svojoj knjizi This Is Marketing.

U intervjuu za Forbes, Godin je objasnio zašto ovaj koncept deluje:

„Problem najveće moguće publike je taj što ne možete da ih dosegnete, ne možete ih oduševiti, ne možete im biti važni … Ako možete da pronađete publiku koja bi, ako bi im bilo stalo do vas, ukoliko bi vas prihvatili, ukoliko bi plesali s vama, bila dovoljna da vas pokrene na sledeći korak, započnite tamo. A ako je ono što napravite i podelite sa njima neverovatno, oni će to preneti ostalima.“

Alati za SEO i marketing sadržaja, poput BuzzSumo, mogu vam pomoći da identifikujete svoju idealnu publiku i generišete sadržaj koji ih zanima, zadovoljava njihove potrebe i odgovara na njihova pitanja.

Alati za otkrivanje sadržaja i istraživanje sadržaja kompanije BuzzSumo mogu vam pomoći da odaberete ključne reči za koje se realno možete rangirati, da pratite trendove do kojih je stalo vašim čitaocima i da istražite praznine u sadržaju konkurenata iz vaše poslovne sfere.

 

 • Pažljivo odaberite svoje KPI(ključni indikatori performansi)

 

Kada odaberete putanju rasta i identifikujete ciljnu publiku svog bloga, odredite kako ćete meriti uspeh .

Kao što je navedeno u prvom savetu na ovoj listi, proširivanje(skaliranje) može imati jedinstven značaj za vaš blog, prema tome standardni ključni indikatori performansi možda neće pružiti stvarni uvid u učinak.

U zavisnosti od modela rasta koji sledite i strategija koje koristite, informativni KPI mogu uključiti:

 • Rangiranje za relevantne ključne reči sa velikim obimom pretrage i velikom konkurencijom.
 • Rangiranje za relevantne ključne reči sa manjim obimom pretrage, ali i sa manjom konkurencijom.
 • Konstantno objavljivanje sadržaja.
 • Održavanje tačno određenog broja čitalaca iz ciljne publike.
 • Dobijanje povratnih veza(backlinks) sa drugih autoritativnih veb sajtova.
 • Angažovanje(engagement) sa vašim sadržajem putem komentara ili na društvenim mrežama.
 • Privlačenje saobraćaja ka drugim stranicama na vašem veb sajtu.
 • Pretvaranje čitalaca u kupce. 

 

 • Izgradite interni i eksterni tim

 

Održavanje bloga zahteva širok spektar veština uključujući pisanje, uređivanje, SEO optimizaciju, izgradnju i distribuciju linkova, fotografiju, videografiju, veb dizajn i grafički dizajn, i to su samo neke od veština.

U zavisnosti od veličine vaše firme, možda nećete imati tim koji može da preuzme na sebe sve aspekte pokretanja, održavanja i promocije bloga.

Ako ne posedujete sve ove resurse interno, nemojte se brinuti.

Mnogi uspešni blogovi funkcionišu zahvaljujući doprinosima interno zaposlenih, ali i takođe freelance radnika.

Iako ćete verovatno želeti da poslove menadžmenta i strateškog planiranja obavljaju radnici zaposleni u vašoj firmi, ipak možete da izgradite mrežu pouzdanih freelancera koji pišu sadržaj, kreiraju grafike, prave video zapise ili upravljaju nalozima na društvenim mrežama.

Sve dok vaš tim poštuje rokove, pruža detaljna uputstva i održava visoke uredničke standarde (više o tome u sledećem savetu), ne postoji razlog da izbegavate outsourcing za određene poslove.

Štaviše, to će verovatno koštati manje od kreiranja celokupnog sadržaja konkretno u firmi.

Još jedan oblik outsourcinga koji može umnogome doprineti izgradnji poverenja u vaš brend je saradnja sa stručnjacima na određenu temu, akreditovanim profesionalcima ili osobama visokog profila u vašoj industriji poslovanja.

Google-ovi algoritmi daju prioritet stranicama koje pokazuju stručnost, autoritativnost i pouzdanost (poznate i kao E-A-T), posebno za postove koji utiču na potrošača i lifestyle odluke ili na sadržaj tipa „vaš novac ili vaš život“ (YMYL).

Ako nezavisni kvalifikovani stručnjak kreira sadržaj za vaš blog (ili ga čak samo pregleda pre objavljivanja), na stranicu možete dodati njegovu biografiju, dajući na taj način legitimitet članku.

 

 • Uspostavite kvalitet pisanjem sveobuhvatnog kreativnog brief-a

 

Stvorite jasne smernice koje pomažu autorima da se drže brenda kompanije.

Ovo je posebno važno ako primenite outsourcing za različite faze procesa kreiranja sadržaja bloga.

Deljenje detaljnog kreativnog sažetka(briefa) sa svima koji doprinose vašem blogu pomaže u obezbeđivanju doslednosti u svim oblicima sadržaja i u svakom postu.

Sveobuhvatan kreativni brief treba da sadrži:

 • Opšti opis kompanije i proizvoda ili usluga koje pruža.
 • Kompletan opis ciljne publike i ciljnih ličnosti bloga.
 • Pregled obima, strategije, ciljeva i dostignuća bloga.
 • Spisak konkurentskih blogova.
 • Detaljne smernice za pisani sadržaj, uključujući ton, stil, formatiranje i upotrebu ključnih reči, plus primeri koji demonstriraju ova očekivanja.
 • Detaljne smernice za sav vizuelni sadržaj, kao što su palete boja, teme dizajna, formatiranje slika i video zapisa itd.
 • Opisi i očekivanja za svaki tip usluge koji blog pruža, poput infografike i dugačkih članaka.

 

Važno je napomenuti da se mnogi elementi koje uključite u početni kreativni brief mogu s vremenom menjati.

Da biste zadržali skalabilnost, želećete da ažurirate kreativni brief nakon kreiranja novih proizvoda ili usluga, proširenja ili evolucije vaše ciljne publike, trendova u industriji, ažuriranja Google algoritma ili bilo koje druge velike promene u biznisu ili blogu.

blogovanje

 

 • Alatke za menadžment i razvoj

 

Kao i svaki drugi marketinški poduhvat, i održavanje bloga trebalo bi da bude sistematično i zasnovano na podacima.

Moraćete da analizirate podatke o pretrazi i performansama da biste utvrdili koji sadržaj treba objaviti i kada, a alate za upravljanje projektima kako bi razvoj i objavljivanje sadržaja išlo u pravom smeru.

Nekoliko preporučenih alata za pokretanje i skaliranje bloga uključuju:

 

Upravljanje projektima i saradnja

Vaša kompanija verovatno već koristi softver za upravljanje projektima i saradnju unutar odeljenja i među timovima, a kreiranje i održavanje blogova možete lako integrisati u tu kombinaciju.

Ako već ne koristite platformu za upravljanje projektima, razmotrite Mondai.com, Asana, Trello ili Vrike.

Kalendar sadržaja

Što se tiče poslovnog blogovanja, skalabilnost znači dugovečnost. Napredni kalendar sadržaja omogućava vam da razjasnite detalje pojedinih postova na blogu, a takođe vam pruža i pogled na širu sliku razvoja vašeg bloga , takozvani ’30 000-foot view’ na vaše strateške planove za rast bloga.

Popularni alati kalendara sadržaja uključuju Upland, HubSpot Editorial Calendar, CoSchedule, WordPress Editorial Calendar plugin, i GatherContent.

Istraživanje ključnih reči i ideja za teme

Temeljno istraživanje ključnih reči presudno je za svaki uspešan blog.

Da biste se rangirali na stranicama rezultata Google pretrage ili dosegli ciljnu publiku, morate odgovoriti na potrebe ljudi kreiranjem sadržaja koji se fokusira na termine koje pretražuju i pitanja koja postavljaju.

Drugim rečima, istraživanje ključnih reči i ideja o sadržaju idu ruku pod ruku.

Za istraživanje ključnih reči (kao i analitiku i praćenje) možete da objedinite podatke iz brojnih alata, uključujući:

 • Google Keyword Planner.
 • Google Trends.
 • Google Analytics.
 • Google Search Console.
 • Ahref Keyword Explorer.
 • Moz Keyword Explorer.
 • SEMRush Keyword Research.
 • Competitive Research tools.
 • KWFinder by Mangools.

 

Kada je u pitanju nalaženje ideje za temu sadržaja, ovi alati su od neprocenjive vrednosti:

 • BuzzSumo’s Content Discovery and Content Research tools.
 • Ahrefs’ Content Explorer.
 • Answer the Public.
 • SEMRush’s Content Marketing Topic Research tool.
 • Keyword.io scraping feature.

 

 • Prihvatite automatizaciju

 

Gore opisani alati olakšavaju komunikaciju, organizaciju, istraživanje i analizu, ali ovi zadaci i dalje zahtevaju ljudsko odlučivanje i kreativnost.

Mnoge druge radnje, poput objavljivanja, zahtevaju samo podešavanje – ostalo može da obavi automatizovani softver.

Automatizacija ovih procesa ne samo da štedi vreme i novac već obezbeđuje doslednost.

Jedinstveni postovi na blogu i povezan promotivni materijali pomoći će u izgradnji vašeg brenda i time ćete steći poverenje kod čitalaca.

Poboljšanje efikasnosti održavanja i promocije bloga daje vam mogućnost brzog rasta i razvoja, čak i uz ograničene resurse.

Da biste svoj blog učinili uspešnim, ove zadatke možete automatizovati od samog početka.

 • Upravljanje društvenim mrežama: Alati poput Buffer, Hootsuite i Click to Tweet mogu vam pomoći da formatirate i organizujete promotivne postove na brojnim društvenim platformama.
 • E-mail marketing: Alati za e-mail marketing poput MailChimp, Drip i Sendinblue omogućavaju vam da kreirate jedinstvenu e-mail publiku i automatizujete distribuciju promotivnih e-mailova poput upozorenja o ažuriranju bloga i biltena(newsletters).

 

 • Olakšajte blogovanje korišćenjem veštačke inteligencije

 

Želite da odete korak dalje sa blogovanjem?

Mnogi kreatori sadržaja sada koriste alate sa veštačkom inteligencijom kako bi poboljšali kvalitet svog rada, istovremeno štedeći vreme i troškove.

Vašem blogu ili timu za marketing sadržaja i dalje treba grupa ljudi koji će pisati ili freelanceri koji donose kreativnost i jedinstvenost, ali veštačka inteligencija je tu da ‘ispegla’ greške i usavrši njihov rad.

Propusti u sadržaju i mogućnosti

Iako su gore opisani alati za istraživanje ključnih reči i generisanje tema korisni, ipak zahtevaju ručni unos i analizu nekog od članova vašeg tima.

Čak i ako imate softver za prikupljanje i organizovanje podataka, potrebno vam je oštro oko da biste ih protumačili i isplanirali sadržaj oko njih.

Alati za veštačku inteligenciju, poput Craion i BrightEdge, mogu za vas pripremiti strategiju i dati smernice za kreiranje sadržaja na osnovu praznina na tržištu. Pored toga, oni mogu da obrađuju velike količine podataka u realnom vremenu.

Pravopis, sintaksa i gramatika

Pisanje je kreativan proces, ali to ne znači da sadržaj ne može da se analizira i poboljša veštačkom inteligencijom.

Pomoću alata poput Grammarli, Hemmingvai Editor i Acrolink možete otkriti probleme oko pravopisa i gramatike, tona, profesionalnosti i jasnoće i oni će vam dati preporuke za poboljšanje.

Pluginovi poput Yoast i SEOPress mogu vam pomoći da optimizujete naslove, podnaslove, dužinu teksta i upotrebu ključnih reči.

 

 • Izradite sopstvene podatke

 

Informativni blog je onaj koji je koristan za vašu publiku ili bazu kupaca, kao i za druge firme i stručnjake u vašoj zajednici.

Jedan od najefikasnijih načina da postanete resurs ili referenca u vašoj industriji je sprovođenje originalnih istraživanja koja daju podatke, statistiku i uvide u celoj industriji.

Na primer, vaš tim može da sarađuje sa nezavisnom istraživačkom kompanijom kako bi sproveo anketu sa reprezentativnim uzorkom vaše publike.

Ako anketa istražuje suštinska pitanja i trending teme vaše industrije, a rezultate predstavite na grafikonima, infografikama, vodičima i studijama slučaja, postovi na vašem blogu privući će linkove, povećavajući rang i saobraćaj na sajtu.

 

 • Na vreme izgradite odnose sa influenserima

 

Bez obzira na to koliko su korisni ili dobro sastavljeni vaši postovi, oni neće pomoći vašem veb sajtu ako nisu dostupni za pretragu i deljenje.

Influenseri vam mogu pomoći u biznisu na taj način što će  isticati i dovoditi u vezu svoje ime sa vašim sadržajem.

Ne trebaju vam godine i godine objavljivanja postova da biste ubedili influensera da promoviše vaš blog – možete ga angažovati od samog početka kreiranja bloga.

Sa solidnim prezentovanjem i strategijom, možete da obezbedite podršku influensera čak i u ranim fazama razvoja vašeg bloga.

Za početak, pokušajte da usredsredite svoju kampanju na privlačenje influensera i pojedinaca sa konkretnim nišama interesovanja.

Osnove ciljanja vašeg najmanjeg adresabilnog tržišta takođe važe i za ciljanje influensera i uticaj koji imate na društvenim mrežama.

Iako je možda previše ambiciozno ciljati na influencera sa stotinama hiljada pratilaca koji je široko popularan, verovatno ćete imati više uspeha ako probate  da stupite u kontakt sa influenserom koji ima usku nišu i malu grupu lojalnih pratilaca.

 

 • Skalabilno blogovanje doprinosi SEO optimizaciji na sajtu

 

SEO optimizacija na sajtu doprinosi stvaranju ažurnog(up-to-date), korisnog i jedinstvenog sadržaja na blogu.

Upravo putem svojih blogova mnoge kompanije obezbeđuju saobraćaj, uspostavljaju svoj brend, razvijaju liderstvo i privlače linkove.

Blogovi velikih razmera ne samo da dovode ljude na vaš veb sajt, već ih i zadržavaju tamo, posledično povećavajući šanse za konverziju prodaje.

Share this post :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Leave a Reply

Create a new perspective on life

Your Ads Here (365 x 270 area)
Latest News
Categories

Subscribe our newsletter

Purus ut praesent facilisi dictumst sollicitudin cubilia ridiculus.